Tip

Nevíte si s investováním rady? Nevěšte hlavu. Řešení je zde.

Nemovitosti - Zprávy

Ceny bytů

Ceny nemovitostí

Financování bydlení

pátek 13. března 2009

Ceny nemovitostí a jejich pokles ve světě

Komentář autora: Pokles cen nemovitostí čekám již několik let a již jsem o něm psal i na tomto blogu. Stává se to skutečností a má to velmi logické důvody.

FN: V uplynulých 10 letech rostly ceny nemovitostí v globálním měřítku nezdravě rychlým tempem 10 % ročně. Nyní se trend obrací. Po růstu nastupuje pád. ČR není výjimkou.

USA a Velká Británie již dva roky v poklesu

Jako první začala globální nemovitostní bublina praskat v USA. Podle indexu S&P/ Case-Shiller Home Price Index Composite 10, který měří ceny vývoj cen rezidenčních nemovitostí v 10 největších městech v USA, nastal obrat v polovině roku 2006. Od té doby do konce listopadu 2008 (data jsou k dispozici s dvouměsíčním zpožděním) dosáhl pád z vrcholu 27 %. Nemovitosti určené k bydlení jsou ve velkých městech USA o více než čtvrtinu levnější. Ceny padají zhruba stejně rychle, jako před tím rostly, tedy 10 % až 15 % ročně. Tři roky před vrcholem pádily ceny nemovitostí nahoru v průměru tempem 15 % p.a., pět let před vrcholem průměrným tempem 14 % p.a. a deset let před vrcholem průměrným tempem 11 % p.a.

Podobně jako USA je na tom ohledně vývoje cen nemovitostí Velká Británie, ovšem se zhruba ročním zpožděním. Cenový vrchol zde nastal podle indexu Nationwide UK Average House Price na podzim roku 2007. Od té doby ceny nemovitostí poklesly v průměru o 19 %. I zde padají ceny nemovitostí zhruba stejně rychle, jako před tím rostly, tj. tempem 10 % až 15 % ročně. Deset let před dosažením vrcholu rostly ceny nemovitostí ve Velké Británii průměrným tempem 12 % ročně.

Za hlavní příčinu tak dlouhého a rychlého růstu cen nemovitostí je všeobecně považována velmi snadná dostupnost hypotečních úvěrů. Růst koupěschopné poptávky hnal nahoru ceny. Nebudeme nyní rozebírat, kdo za růst objemu úvěrů nese větší vinu (Greenspan a jeho nízké úrokové sazby, „antidiskriminační“ zákony požadující úvěry pro chudé, chamtivost bankéřů či jejich neschopnost správně odhadnout riziko, sekuritizace a příliv kapitálu lačného po dluhopisech s vyšším výnosem atd.). Jisté je, že růst míry zadlužení domácností i růst cen nemovitostí skončil. Oba faktory – zadluženost i cena nemovitostí – narazily na svůj strop. Pro mnohé je překvapením, že tak pozdě.


Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat