Tip

Nevíte si s investováním rady? Nevěšte hlavu. Řešení je zde.

Nemovitosti - Zprávy

Ceny bytů

Ceny nemovitostí

Financování bydlení

středa 29. dubna 2009

Hypotéky v ČR: Komerční banka končí se stoprocentními hypotékami

Komerční banka, která je současnou dvojkou v nově poskytovaných hypotékách, přestane od 1. května s hypotékami na plnou hodnotu nemovitosti. Napříště si od ní lidé budou moci půjčit maximálně do 90 procent zastavené nemovitosti. HN to včera potvrdila mluvčí banky Monika Klucová.

"V poslední době registrujeme u hypoték nad 90 procent zastavené nemovitosti zvýšenou míru rizika. Registrujeme také přímou souvislost mezi výší zástavy a režimem splácení," řekla Klucová.

Rozhodnutí Komerční banky je důkazem dalšího přitvrzení na tuzemském hypotečním trhu.

"Potvrzuje to obecně obavy bank z dalšího vývoje na trhu. Kromě většího problému se splácením se banky obávají, že může dojít k většímu poklesu cen nemovitostí a hodnota hypotéky by tak mohla být vyšší než hodnota zastavené reality," říká hypoteční makléř Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance.

K omezení stoprocentních hypoték už počátkem roku přistoupila Česká spořitelna, která je přestala dávat novým klientům. Ještě předtím je úplně zrušily Raiffeisenbak a GE Money Bank. Lídr trhu Hypoteční banka zatím takové rozhodnutí nesignalizuje.

"Stoprocentní hypotéky v tuto chvíli nebudeme omezovat," řekl včera v reakci na krok Komerční banky HN šéf Hypoteční banky Jan Sadil.

Bez omezení zatím dávají hypotéky na celou hodnotu nemovitosti menší hráči trhu, například UniCredit Bank, Volksbank, skupina Wüstenrot a banka LBBW.

Česká spořitelna půjčí na celých sto procent zastavené nemovitosti jen klientům, které dobře zná, jednou z podmínek je být jejím klientem minimálně půl roku.

Koupit nemovitost bez části vlastních peněz je tak pro Čechy stále těžší. Ještě před finanční krizí bylo možné získat stoprocentní hypotéku v každé bance, postupně je však tuzemské banky začaly omezovat. Prvním krokem bylo jejich výrazné zdražení proti klasickým hypotékám do 85 procent.

Sazby na stoprocentních hypotékách jsou v bankách o jeden až 1,5 procentního bodu vyšší. Klienti, kteří nemají k dispozici při koupi nemovitosti alespoň nějaké vlastní úspory, jsou totiž pro banky rizikovější a to promítají do výsledného úroku.

Pokračování

Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat