Tip

Nevíte si s investováním rady? Nevěšte hlavu. Řešení je zde.

Nemovitosti - Zprávy

Ceny bytů

Ceny nemovitostí

Financování bydlení

pondělí 11. května 2009

Ceny kanceláří prudce padají. Po letech klesají i nájmy

Podle CBRE hodnoty kancelářských nemovitostí se v 1. čtvrtletí roku 2009 propadly v celé střední a východní Evropě.

Ceny komerčních nemovitostí, tedy především kanceláří, obchodních center a skladů, ve střední a východní Evropě dál padají. Vyplývá to ze zprávy mezinárodní poradenské společnosti CB Richard Ellis.

Posuzované hodnoty v regionu poklesly meziročně o 41 procent a oproti minulému čtvrtletí je to 22 procent. Poklesy byly obecně nejstrmější ve východní Evropě. Situace byla mírnější na trzích střední a jihovýchodní Evropy.

Zatímco meziroční pokles hodnot ve na konci roku 2008 byl způsoben výhradně nárůstem yieldů, během prvního čtvrtletí začal negativně ovlivňovat hodnoty pokles nájmů v několika metropolích regionu. To je poprvé od začátku roku 2005.

V Česku se ceny propadly jen o 7 procent

"V Praze také pozorujeme pokles hodnot nemovitostí, ale ne až v tak velkém měřítku jako v jiných zemích regionu," uvedl Marcel Kolesár z oddělení oceňování nemovitostí CB Richard Ellis. Nejvyšší dosahované nájemné u kancelářských budov podle něj zatím zůstává na stabilní úrovni 23 Euro/m2 za měsíc.

Hodnota obchodních center se v české metropoli ve čtvrtletním srovnání snížila o čtyři procenta, cena skladů v Praze spadla až o devět procent.

Zdroj: iHNed.cz

Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat